Ga naar de inhoud
Home » Dzogchen: the practice of clearing our Mind

Dzogchen: the practice of clearing our Mind

Dzogchen is in het Tibetaans Boeddhisme de hoogste meditatievorm. Het doel van Dzogchen is om eenheid met alles te leren ervaren.

Boeddhisme

Boeddhisme is geen religie, Boeddhisme is een levenswijze. Boeddha is dan ook geen god, maar een spiritueel leraar die de wereld veel kennis en wijsheid heeft nagelaten.

Het doel van Boeddhisme is Verlichting. Verlichting is niets meer en niets minder dan de ontdekking van de ware aard van alle dingen. Deze ware aard is dat niets op zichzelf bestaat, maar alles in relatie tot elkaar. Als je één aspect weglaat, is alles anders.

Dit wordt in Boeddhisme Emptiness genoemd: alles is op zichzelf leeg, maar in relatie tot al het andere compleet. Het Nederlands heeft hier een prachtig woord voor: Vol-ledigheid. Je zou het ook Eenheid kunnen noemen.

Dzogchen

Dzogchen (ook wel Rigpa of Atiyoga genoemd) is in het Tibetaans Boeddhisme de hoogste meditatievorm. Het uiteindelijke doel van Dzogchen is om los te komen van begrippen als object, tijd en ruimte en zo eenheid met alles te gaan ervaren. In het Boeddhisme wordt deze meditatie alleen geleerd aan diegenen die al een groot aantal andere vormen van onderricht hebben gehad. Het lijkt een heel gemakkelijke vorm, omdat er geen concepten en technieken aan ten grondslag liggen. Maar tegelijkertijd is het ook precies daarom de meest moeilijke vorm.

Petra Verhoef is één van de weinige, officieel erkende Dzogchen leraren. Ze werkt in de traditie van Tulku Lobsang Rinpoche.