Ga naar de inhoud

Programma Meditatiereis

Dag 1, 2 en 3: thema Wijsheid

Wat is wijsheid eigenlijk? Wanneer zijn of voelen we onszelf wijs en wanneer niet? Wat zeiden de grote leraren hierover en hoe kunnen we hun lessen toepassen in ons dagelijkse leven.

Dag 1

Reis van Eindhoven naar Skopje. Na aankomst gaan we naar hotel Mirror voor de eerste overnachting. Het hotel ligt op 5 minuten rijden van de luchthaven. In dit prachtige, vriendelijke hotel gaan we even uitrusten van de reis.

Dag 2

We gaan per auto op weg naar Ohrid, een reis van ongeveer 3 uur door het prachtige heuvellandschap van Macedonië. Na een uur rijden komen we langs de antieke stad Stobi, een oude archeologische plaats uit de tweede eeuw voor Christus. Het heeft een amfitheater, oude tempels en andere opgravingen. Daar zullen we connectie maken met de oude wijsheid van de oorspronkelijke bewoners van deze plek en een uitgebreide meditatie doen. Vervolgens rijden we verder naar Ohrid, waar je je intrek neemt in je appartement. ’s Avonds gaan we met degenen die dat leuk vinden samen eten in Ohrid.

Dag 3

Ik maak jullie wegwijs in het overzichtelijke stadje. We lopen door de stad, je ziet de (UNESCO Werelderfgoed) oude stad en citadel en we lopen langs de boulevard van het meer. Net een stukje de stad uit is onze volgende meditatieplaats: heerlijk buiten aan het water. Op deze rustige plek gaan we een stuk dieper in op het thema Wijsheid. Aan het einde van de ochtend heb je veel ontdekt over jouw innerlijke wijsheid en hoe je deze kan aanspreken. Als we weer teruglopen, kunnen we gezamenlijk lunchen.

Dag 4 en 5: thema Compassie

Compassie is niet hetzelfde als medelijden. Compassie heeft te maken met gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid naar anderen maar vooral ook naar jezelf! Jij bent niet minder dan een ander.

Een belangrijk onderwerp in onze westerse wereld is het gebrek aan zelfcompassie. We zullen zowel naar het thema compassie voor anderen als naar het thema compassie voor onszelf gaan kijken.

Dag 4

Vandaag gaan we lopend de oude stad in. We zullen de oude plekken bezoeken van Sveta Sofia, Sveti Joan Kaneo en Panteleimon (Sveti Kliment). Het zijn allemaal oude kerken die gewijd zijn aan belangrijke heiligen. Heiligen zijn bij uitstek personen met een zeer krachtige compassie. Op elk van deze plekken doen we een meditatie over ons onderwerp compassie, geïnspireerd door de energie van de heiligen van die plek.

Dag 5

Tijd om weer eens buiten de stad te gaan kijken. We rijden naar het oude klooster van Kalishta, ongeveer een half uurtje rijden. Daar bevindt zich een mooie kerk met een 13e eeuws icoon en een kerkje uitgehouwen in een massieve rots. Dat laatste kerkje heeft 3 ‘verdiepingen’ waarin 3 meditatiecellen van de monniken aanwezig zijn en de bovenste verdieping bestaat uit een authentiek 14e eeuws kerkje, gewijd aan Moeder Gods (Bogoroditza)

We gaan ín die ruimtes mediteren, net als de monniken vroeger, om zo te ontdekken hoe het is om helemaal terug naar jezelf te gaan en jezelf te voelen. Hier kunnen we veel ontdekken over hoeveel waardering we eigenlijk echt voor onszelf hebben (zelfcompassie).

Dag 6 en 7: Liefde

We horen vaak de term Onvoorwaardelijke Liefde. Maar waar hebben we het dan echt over? Wat is onvoorwaardelijkheid eigenlijk en hoe ontdekken we wanneer we volledig liefdevol zijn en wanneer soms ook niet. Ook hierbij gaat het om liefdevolheid naar anderen én naar onszelf.

Dag 6

We gaan op pad naar het meest beroemde klooster van Macedonië: Sveti Naum, een tochtje van ongeveer 45 minuten. Sveti Naum werd al in de negende eeuw op deze plaats gebouwd en is oorspronkelijk gewijd aan Aartsengel Michael. Dit biedt ons dus volop gelegenheid om de echte, onvoorwaardelijke liefde van engelen te ervaren en dit toe te voegen aan ons eigen ervaringsbereik. Door een dergelijke energie zelf te voelen, activeren we deze liefdevolle energie ook weer extra in onszelf.

Dag 7

We gaan nog een keer op stap. We rijden met de auto langs het prachtige meer naar de Bay of Bones. De Bay of Bones is een nagebouwde prehistorische nederzetting op palen op het meer. Een mooie plek om in meditatie terug te gaan naar de oertijd en de oerkracht in onszelf. Waar komen we vandaan, waar zijn we de compassie voor onszelf kwijtgeraakt en wat hebben we nodig om onszelf en anderen met (nog) meer vriendelijkheid te bejegenen.

Dag 8: Afronding

Wat hebben de meditaties je gebracht? Wat neem je mee naar huis.

Dag 8

De laatste dag van onze meditatiereis. We rijden terug naar Skopje. Onderweg hebben we volop tijd om onze ervaringen te bespreken. Wat heeft deze reis je gebracht. In de middag is het vertrek terug naar Eindhoven.

Dagelijks schema

We starten elke dag om 9.00 uur in het appartement. Onze bijeenkomsten duren tot ongeveer 13.00 uur, soms wat langer als we wat verder weg gaan. De middag is vrij om te relaxen, zwemmen in het meer, langs de boulevard te lopen, een terrasje te pakken of het stadje te verkennen.

Het schema is onze leidraad, maar kan worden aangepast als de omstandigheden daarom vragen.