Meteen naar de inhoud
Home » Meditatiereis

Meditatiereis

Programma meditatiereis Macedonië

Dag 1 en 2: thema Wijsheid

Wat is wijsheid eigenlijk? Wanneer zijn of voelen we onszelf wijs en wanneer niet? Wat zeiden de grote leraren hierover en hoe kunnen we hun lessen toepassen in ons dagelijkse leven.

Dag 1 (maandag)

Reis van Eindhoven naar Skopje. Na aankomst gaan we per auto op weg naar Ohrid, een reis van ongeveer 3 uur door het prachtige heuvellandschap van Macedonië. Na een uur rijden komen we langs de antieke stad Stobi, een oude archeologische plaats uit de tweede eeuw voor Christus. Het heeft een amfitheater, oude tempels en andere opgravingen. Daar zullen we connectie maken met de oude wijsheid van de oorspronkelijke bewoners van deze plek en een uitgebreide meditatie doen. Vervolgens rijden we verder naar Ohrid, waar je je intrek neemt in je appartement/hotel. ’s Avonds gaan we met degenen die dat leuk vinden samen eten.

Dag 2 (dinsdag)

Ik maak jullie wegwijs in het overzichtelijke stadje. We lopen door de stad, je ziet de Werelderfgoed oude stad en citadel en we lopen langs de boulevard van het meer. Net een stukje de stad uit is onze volgende meditatieplaats: heerlijk buiten aan het water. Op deze rustige plek gaan we een stuk dieper in op het thema Wijsheid. Aan het einde van de ochtend heb je veel ontdekt over jouw innerlijke wijsheid en hoe je deze kan aanspreken. Als we weer teruglopen, kunnen we gezamenlijk lunchen.

Dag 3 en 4: thema Compassie

Compassie is niet hetzelfde als medelijden. Compassie heeft te maken met gelijkwaardigheid. Gelijkwaardigheid naar anderen maar vooral ook naar jezelf! Jij bent niet minder dan een ander.

Een belangrijk onderwerp in onze westerse wereld is het gebrek aan zelfcompassie. We zullen zowel naar het thema compassie voor anderen als naar het thema compassie voor onszelf gaan kijken.

Dag 3 (woensdag)

Vandaag gaan we lopend de oude (Unesco Werelderfgoed-)stad in. We zullen de oude plekken bezoeken van Sveta Sofia, Sveti Joan Kaneo en Panteleimon (Sveti Kliment). Het zijn allemaal oude kerken die gewijd zijn aan belangrijke heiligen. Heiligen zijn bij uitstek personen met een zeer krachtige compassie. Op elk van deze plekken doen we een meditatie over ons onderwerp compassie.

Dag 4 (donderdag)

Tijd om weer eens buiten de stad te gaan kijken. We rijden naar het oude klooster van Kalishta, ongeveer een half uurtje rijden. Daar bevindt zich een mooie kerk met een 13e eeuws icoon en een kerkje uitgehouwen in een massieve rots. Dat laatste kerkje heeft 3 ‘verdiepingen’ waarin 3 meditatiecellen van de monniken aanwezig zijn en de bovenste verdieping bestaat uit een authentiek 14e eeuws kerkje, gewijd aan Moeder Gods (Bogoroditza)

We gaan ín die ruimtes mediteren, net als de monniken vroeger, om zo te ontdekken hoe het is om helemaal terug naar jezelf te gaan en jezelf te voelen. Hier kunnen we veel ontdekken over hoeveel waardering we eigenlijk echt voor onszelf hebben (zelfcompassie).

Dag 5 en 6: Liefde

We horen vaak de term Onvoorwaardelijke Liefde. Maar waar hebben we het dan echt over? Wat is onvoorwaardelijkheid eigenlijk en hoe ontdekken we wanneer we volledig liefdevol zijn en wanneer soms ook niet. Ook hierbij gaat het om liefdevolheid naar anderen én naar onszelf.

Dag 5 (vrijdag)

We gaan nog een keer op stap. We rijden met de auto langs het prachtige meer naar de Bay of Bones. De Bay of Bones is een nagebouwde prehistorische nederzetting op palen op het meer. Een mooie plek om in meditatie terug te gaan naar de oertijd en de oerkracht in onszelf. Waar komen we vandaan, waar zijn we de compassie voor onszelf kwijtgeraakt en wat hebben we nodig om onszelf en anderen met (nog) meer vriendelijkheid te bejegenen.

Dag 6 (zaterdag)

We gaan op pad naar het meest beroemde klooster van Macedonië: Sveti Naum, een tochtje van ongeveer 45 minuten. Sveti Naum werd al in de negende eeuw op deze plaats gebouwd en is oorspronkelijk gewijd aan Aartsengel Michael. Dit biedt ons dus volop gelegenheid om de echte, onvoorwaardelijke liefde van engelen te ervaren en dit toe te voegen aan ons eigen ervaringsbereik. Door een dergelijke energie zelf te voelen, activeren we deze liefdevolle energie ook weer extra in onszelf.

Dag 7: Afronding

Wat hebben de meditaties je gebracht? Wat neem je mee naar huis.

Dag 7 (zondag)

De laatste dag van onze meditatiereis. We beginnen in het appartement. We nemen de tijd om eens even alles te laten bezinken en uitgebreid in rust te mediteren. We gaan in meditatie zoveel mogelijk onze liefde in onszelf activeren en lopen dan de stad in om het effect daarvan te ervaren in de omgeving. Zeer leerzaam om te doen.

In de middag pakken we onze spulletjes in en rijden terug naar Skopje. Daar nemen we onze intrek in hotel Mirror, 5 minuten van de luchthaven.

Dag 8 (maandag)

Heel vroeg opstaan om met de gratis shuttle-service van het hotel naar de luchthaven te gaan. Vertrek naar Eindhoven.

Dagelijks schema

We starten elke dag om 9.00 uur in het appartement 43 in de stad. Onze bijeenkomsten duren tot ongeveer 13.00 uur, soms wat langer als we wat verder weg gaan. De middag is vrij om te relaxen, zwemmen in het meer, langs de boulevard te lopen, een terrasje te pakken of het stadje te verkennen.

Het schema is onze leidraad, maar kan worden aangepast als de omstandigheden dat vragen.

Praktische informatie

Macedonië

Macedonië is een veilig land, met lage criminaliteit en zeer aardige, behulpzame mensen. De sfeer in Ohrid is ontspannen. Het is een klein, overzichtelijk stadje waar verdwalen onmogelijk is (het ligt aan de rand van een groot meer, dus je kan je altijd oriënteren). De voorzieningen zijn gewoon Westers: goede restaurants met uitstekende kwaliteit eten en drinken, en de mensen spreken, zeker in dergelijke voorzieningen, allemaal voldoende Engels.

Wanneer

Reis 1: van 30 augustus tot en met 6 september

Reis 2: van 6 september t/m 15 september (VOL)

Voor wie

Deze uitnodiging is voor iedereen die op mooie plekken contact wil maken met de energie op die plek. Wat ervaring met intuïtief werk is wenselijk, maar niet noodzakelijk. Mocht je twijfelen, neem dan even contact op.

Omdat ik iedereen ten volle wil begeleiden, is de maximale groepsgrootte 4 personen.

Tijdschema

We zullen elke dag van 9.00 tot ongeveer 13.00 uur op pad gaan, soms wat langer als we verder weg gaan. De middag is vrij te besteden. Het is zeker de moeite waard om te gaan zwemmen in het zuivere meer, dat als helend wordt beschouwd, het oude (Unesco wereld-erfgoed) stadje te bezoeken, te winkelen of te genieten van de vele relaxte restaurantjes en terrasjes.

Vliegen

Vliegen kan het handigste met WizzAir vanaf Eindhoven naar Skopje. De vlucht duurt ongeveer 2 1/2 uur.

Kosten

Reken op ongeveer de volgende kosten:

  • Vlucht: € 250 retour (afhankelijk van de gekozen week en wat je mee wilt nemen)
  • Hotel Mirror: 1 overnachting inclusief ontbijt kost ongeveer € 65
  • Accomodatie: Je kan verblijven in ons gloednieuwe appartement in hartje centrum van Ohrid (zie hier de informatie op www.micazu.nl ) . Daar zijn 3 grote slaapkamers en 2 badkamers. 2 mensen kunnen een eigen kamer hebben en 2 mensen kunnen een kamer delen. De kosten daarvan zijn voor het totale verblijf van 6 nachten: € 210

Uiteraard ben je ook vrij om elders accomodatie te regelen.

  • Begeleiding: € 600, dit is inclusief alle begeleiding, alle vervoer in Macedonië en alle entreekosten van de bezienswaardigheden.
  • Eten en drinken is zeer goedkoop in Macedonië. De kosten zijn een beetje afhankelijk van je eetstijl, maar je kan uitgaan van 1/3 van de kosten in Nederland.
  • Tenslotte: mocht je niet zoveel reiservaring hebben, maak je dan vooral geen zorgen. Ik help je indien gewenst bij alle stappen.